Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πρεσβυωπία αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, καθώς σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού μετά τα 45 έτη θα βιώσει τις επιπτώσεις της. Οι συμβατικές μορφές θεραπείας, όπως τα πρεσβυωπικά γυαλιά και οι φακοί επαφής σχετίζονται με μειωμένη αποδοχή, απώλεια παραγωγικότητας και σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι πρεσβυωπικοί ενδοφακοί κερδίζουν διαρκώς δημοτικότητα ως μία αξιόπιστη χειρουργική επιλογή στη διόρθωση της πρεσβυωπίας.
Θα ήταν ιδανικό εάν κάθε οφθαλμίατρος μπορούσε να αντιμετωπίσει τις διαγνωστικές και χειρουργικές απαιτήσεις των πρεσβυωπικών ενδοφακών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των οφθαλμιάτρων δεν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση τόσο κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς τους, όσο και αργότερα, ως ειδικοί ιατροί. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οφθαλμίατρος στη συνολική διαχείριση της πρεσβυωπίας παραδοσιακά εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:
•Κατανόηση του βασικού παθομηχανισμού της πρεσβυωπίας
•Κατανόηση των βασικών δεικτών και παραμέτρων που ορίζουν την καταλληλότητα ενός πρεσβύωπα ασθενή για ψευδοφακική διόρθωση όπως αυτές προκύπτουν από ανατομικά / λειτουργικά / συστηματικά και δημογραφικά δεδομένα
•Κατανόηση των βασικών κατηγοριών των πρεσβυωπικών ενδοφακών νέας γενιάς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους
•Κατανόηση των βασικών χειρουργικών απαιτήσεων της ψευδοφακικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ψηφιακής κατεύθυνσης καθώς και της laser υποβοήθησης
•Κατανόηση της οικονομικής διάστασης των ψευδοφακικών διορθώσεων της πρεσβυωπίας
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δι-ημερίδας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις παραπάνω ανακολουθίες. Αναπτύχθηκε από την Πανεπιστημιακή Οφθ/κή Κλινική του ΔΠΘ και είναι συμβατό ως προς τη δομή, το περιεχόμενο και τους μαθησιακούς στόχους με αντίστοιχα προγράμματα Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού. Προσφέρεται υπό φροντιστηριακή μορφή σε μικρές ομάδες εκπαιδευομένων με συνεχή εναλλαγή θεωρητικών μαθημάτων και hands-on ή near-hands-on πρακτικής σε πραγματικές συνθήκες προ-επιλεγμένων περιστατικών που θα υποβληθούν σε ψευδοφακική πρεσβυωπική διόρθωση. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα της συνολικής αντίληψης για τη βέλτιστη διαχείριση ενός ασθενή από τη στιγμή που παρουσιάζεται στα εξωτερικά ιατρεία μέχρι και την τελική παρακολούθηση του (last follow-up time-point).
Η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Ελληνικά. Το κόστος συμμετοχής καλύπτεται από πόρους του ερευνητικού προγράμματος της Πρεσβυωπίας του ΔΠΘ, οπότε η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διημερίδα είναι δωρεάν. Κάθε εκπαιδευόμενος θα λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής που θα συνοδεύεται από 5 διδακτικές μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (ECTS)
Σύγχρονη προσέγγιση στην ψευδοφακική διόρθωση της πρεσβυωπίας
_____________________________________
Εκπαιδευτική Διημερίδα υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και της ΟΕΘΑΜΒΑ